Pembaca Warkah Tinta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 May 2012

Artis Seksi Mentarbiyyah Belia

Wah, alangkah bagusnya belia bila mendapat pengisian rohani daripada 500 orang artis, sebahagian 'daie'nya adalah bukan Islam.

Bukan ke sebelum ini pernah dibincangkan dalam Majlis Fatwa Kebangsaan bahawa umat Islam HARAM untuk menyertai mana-mana perhimpunan yang bertujuan TIDAK BAIK?

24 May 2012

Fitri, Danial, Liyana, dan Hafizul

Alhamdulillah. Telefon J10i saya yang rosak sudah diganti dengan C903. Ala, beli yang second hand je.

Dekat sebulan jugalah telefon saya rosak. Dan selama itu jugalah saya tidak dapat dihubungi.

Bagi saya, tiada masalah sekiranya tiada telefon di tangan. Cuma, mungkin itu akan menyusahkan pihak lain seperti keluarga dan sekolah yang ingin menghubungi saya sekiranya ada hal penting atau sebarang kecemasan.

Tetapi, dengan ketiadaan J10i, ia turut menjadikan saya bagai terputus dengan dunia luar. Kenapa? Sebabnya melalui J10i tersebutlah saya memasuki ruang internet seperti Facebook, blog, dan sebagainya.

"Online dengan telefon? Kalau Facebook tu boleh cayalah. Tapi kalau blog? Macam tipu jer..."
"Tak caye sudah..."

Dengan adanya C903 yang menggantikan J10i, saya kembali mengonline internet dengan selesa, juga mungkin kembali kerap seperti sebelum ini.

23 May 2012

Kuala Lumpur Ditawan?


Saya terbaca di sebuah fanpage Facebook pro-Pakatan Rakyat, Kami Benci Saiful Bukhari berkaitan dengan kes rasuah kapal selam Scorpene yang dilaporkan kini menjadi salah satu kes mahkamah di Perancis.

Dalam post tersebut, Datuk Seri Najib Tun Razak disenaraikan sebagai salah seorang rakyat Malaysia yang perlu menghadiri prosiding mahkamah di Perancis sebagai saksi selain Zahid Hamidi, Razak Baginda, dan Mazlinda.

Namun, setakat yang saya tahu, tidak tahulah kalau ada yang saya terlepas pandang, Datuk Seri Najib tidak mahu bekerjasama dengan mahkamah Perancis. Zahid Hamidi pula main tarik tali, awalnya mahu bekerjasama, tetapi menukar fikiran kemudian.

Jika mereka tidak mahu memberikan kerjasama terhadap inkuiri yang diadakan, pihak mahkamah Perancis akan mengeluarkan waran tangkap kepada mereka berempat atas keengganan mereka untuk memberikan kerjasama.

"Hey, kalau diorang keluarkan waran tangkap, itu tak akan berkesan di Malaysia."

Wordless Wednesday #18


20 May 2012

Guru Penyayang Guru Disayang

"Okay, saya nak cakap sikit. Esok hari......"
"Hari Guru."
"Apa? Esok hari apa?"
"HARI GURU!!!"
"Esok hari Raaabuuuuuu."
(Ada yang tergelak, ada yang tersenyum...) "Laa..."
"Eh, betullah esok hari Rabu. Betul tak?"
"Betul..."           "Okey. Esok hari apa?"
"Hari Rabu."                 "Bagus. Esok sekolah macam biasa."
(Ada yang tanya) "Ustaz, esok bawa hadiah tak?"
"Hadiah? Buat apa? Birthday saya lambat lagilah."  "Esok kan Hari Guru!"
"Esok hari Rabulah."                 "Esok ada Sambutan Hari Gurulah, ustaz."
(buat-buat macam tak tahu) "Oh, yeke? Kamu nak bagi saya hadiah ke? Kalau nak bagi hadiah, saya nak hadiah sebiji kereta atau pun sebiji rumah."
"Ustaz, kitorang mana mampu beli kereta dengan rumah."
"Saya bukan nak 'sebuah' kereta atau 'sebuah' rumah. Saya nak 'sebiji'."
"Eh korang, ustaz nak kereta mainanlah."


10 May 2012

Dari KAMIL hinggalah Pemantauan BPI JAIS

Seminggu penuh dengan overtime tanpa gaji.
Seminggu mengerahkan tulang empat kerat ke tahap maksima.
Seminggu jugalah blog ini ditinggalkan bersawang.

Bermula dengan Ujian Kemahiran Amal Islami (KAMIL) Peringkat Daerah Sepang, sehinggalah Pemantauan Bersepadu daripada Bahagian Pendidikan Islam (BPI) Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), semulanya berjalan berturut-turut.

Okey, saya selak satu persatu lembaran diari saya.

Pada Rabu, 2 Mei 2012, sehari selepas mengadakan 'Perhimpunan Bersihkan kelas 4.0 Ibnu Bathutah', saya selaku guru pembimbing peserta yang mewakili sekolah dalam acara Khat diamanahkan untuk mengiringi peserta ke KAMIL dalam acara tersebut yang diawalkan pertandingannya di Sekolah Rendah Agama Dato' Abu Bakar Baginda.

Dalam masa yang sama, saya menghadiri taklimat urusetia KAMIL Daerah Sepang di bilik mesyuarat sekolah yang sama. Saya diamanahkan untuk menjadi pengerusi bagi acara Pidato Perempuan dengan gandingan seorang ustazah dari SRA Putra Perdana sebagai pembantu.


02 May 2012

Perhimpunan BERSIH 4.0 IB

Iri hati melihat satu 'pihak' mengadakan 'perhimpunan BERSIH' pada Sabtu lepas, saya pun nak buat juga 'perhimpunan BERSIH 4.0' semalam.

Hehehe...
Bergambar semasa 'Perhimpunan BERSIH 4.0 Ibnu Bathutah'. Hehehe...
Muka kepenatan 'berhimpun'...